Controleer je bestelling direct zodra je deze hebt ontvangen. Je voorkomt dan dat wanneer je aan het behangen bent of wanneer de behanger op de stoep staat, je achter een fout komt. Bijvoorbeeld dat er per ongeluk een verkeerd artikel is geleverd of dat er een fout zit in het patroon. Is er iets misgegaan met je bestelling of heb je schade aan het product? Meld dit dan binnen 14 dagen na ontvangst van je bestelling. 

Heb je meerdere rollen behang ontvangen, controleer dan vóór het openen van de verpakking altijd of de verfbadnummers gelijk zijn. Dit is belangrijk om kleurverschillen te voorkomen.

Je vindt het verfbadnummer op het label dat om de rol behang zit. Het verfbadnummer wordt aangegeven met ‘verfbad’, ‘batch’ of ‘bain’ en kan zowel uit cijfers als letters bestaan.

Gebruiksaanwijzing op het label

Lees voor je gaat beginnen de gebruiksaanwijzing die je vindt op het label van de behangrol. Je vindt hier ook de behangsymbolen die je kunnen helpen bij het behangen.

Op onze pagina Verwerkingsvoorschriften {link naar verwerkingsvoorschriften consument} vind je nog meer informatie.

Papier

Bij papierbehang lijm je het behang in. Een behangtafel of deur op schragen kan hierbij erg handig zijn. Het is bij papier heel erg belangrijk dat de banen een gelijke inwerktijd hebben. Papier zet namelijk uit als het nat wordt. Wanneer je de banen tegelijk inlijmt, zal het eerste stuk minder de tijd hebben om uit te zetten en het laatste meer. Het resultaat is dat het patroon niet meer aansluit en dat de uitstraling minder mooi is.

Tip: gebruik een stopwatch om de inwerktijd precies te meten

Vliesbehang

Door de komst van vliesbehang is behangen een stuk gemakkelijker geworden. Je hebt geen behangtafel meer nodig. In plaats van het behang in te smeren met lijm, smeer je de muren in. Je kunt, zolang de lijm nog nat is, het behang gemakkelijk verschuiven of opnieuw plakken.

Vinyl (op vlies)

Vinyl (op vlies) is wat zwaarder dan normaal vliesbehang, maar is net zo gemakkelijk te verwerken. Je lijmt de muur in (en dus niet het behang).

Glasweefsel

Voor glasvezelbehang (renovlies, glasweefsel en glasvlies) adviseren we een glasvezellijm te gebruiken. Deze speciale lijm heeft een grote lijmkracht.

Kurk

Voor kurkwandbekleding adviseren wij Bison Waterkit {link naar https://www.bison.nl/nl/product.1494 – openen in apart venster}. Deze kit hebben wij helaas niet in ons assortiment. Je kunt deze bestellen of halen bij de meeste bouwmarkten.

Fotobehang kan zowel met een papieren rug als op vliesbehang worden gedrukt. Kijk dus altijd goed van welk materiaal jouw fotobehang gemaakt is. Vliesbehang is veel gemakkelijker te verwerken en doordat het niet uitzet of krimpt, heb je minder kans op fouten.

Leg het fotobehang altijd vooraf uit in droge toestand (dus zonder lijm). Kijk goed of je het behang iets moet laten overlappen of dat het tegen elkaar moet worden gedrukt (stotend plakken). Controleer het behang nu ook op eventuele patroon- of kleurverschillen.

Fotobehang met een papieren rug

Fotobehang met een papieren rug moet je vaak iets laten overlappen. Bij het uitleggen van het behang in droge toestand, kun je dit goed zien.

Bij papier is het heel erg belangrijk dat de panelen (of banen) een gelijke inwerktijd hebben. Papier zet namelijk uit als het nat wordt. Wanneer je de panelen tegelijk inlijmt, zal het eerste stuk minder de tijd hebben om uit te zetten en het laatste meer.

Hierdoor vervormt het patroon en sluit het behang niet mooi aan.

Tip: gebruik een stopwatch om de inwerktijd precies te meten

Fotobehang op vlieskwaliteit / non-woven

Door de komst van vliesbehang is behangen een stuk gemakkelijker geworden. Je hebt geen behangtafel meer nodig. In plaats van het behang in te smeren met lijm, smeer je de muren in. Je kunt, zolang de lijm nog nat is, het behang gemakkelijk verschuiven of opnieuw plakken.